Patria Land Systems osallistui Belgiassa järjestettyyn Military Elrob kisaan.

Elrob kisa on jo kymmenettä kertaa järjestettävä robotiikkaan keskittynyt kilpailu, jossa vertaillaan eri järjestelmien teknologista tasoa ja asetetaan niitä todellisia käyttökohteita ja haasteita vastaan. Joka toinen Elrob keskittyy robotiikan sotilassovelluksiin. Kisan pääorganisaattori on Saksalainen Fraunhofer tutkimusinstituutti.
Patria Land Systems osallistui kisaan AMV ajoneuvolla, johon oli asennettu Patrian kehittämä hallintajärjestelmä, mikä mahdollistaa ajoneuvon operoinnin myös ilman fyysistä kuljettajaa. Hallintajärjestelmää voidaan ohjata useista eri lähteistä, kuten kauko-ohjauksella tai erillisellä automaatiojärjestelmällä.

Kisassa osallistuimme saattueajohaasteeseen, jossa ajoneuvon on seurattava oma-toimisesti (ilman kuljettajan toimia), johto ajoneuvoa annetun reitin mukaisesti. Haasteen alussa joukkueelle annetaan tehtävänkuvauksessa, reittipisteiden koordinaatit joita pitkin ajoreitin on kuljettava. Jokaisesta kuljetusta reittipisteestä saa pisteitä. Reitin varrelle on järjestetty haastavia kohtia ja häirintää, jolloin saatetaan joutua puuttumaan ajoneuvon ohjaukseen manuaalisesti. Ajoneuvon ohjaamisesta manuaalisesti menettää pisteitä. Reitin voi suorittaa 40min aikana, mahdollisimman monta kertaa. Joka kierroksella rataa pyritään muuttamaan haastavammaksi kisajärjestäjän toimesta.
Elrob tapahtuma oli kokonaisuudessaan hieno tilaisuus ja tapa päästä testaamaan ja arvioimaan omien ratkaisujen suorituskykyä muita alan huippuja vastaan. Koska järjestelmien ratkaisut ja kokoluokka vaihtelee huomattavasti, on kisajärjestäjillä ja tuomaristolla haaste saada testit soveltumaan kaikille ja suoritusten arvioinnin tasapuoliseksi, mutta vankalla kokemuksella he onnistuivat tässä tehtävässä hienosti. Olimme kokonaisuudessaan suoritukseemme ja tapahtumaan todella tyytyväisiä.

Written by
Matti Saarikko
Patria Land System